donderdag 2 februari 2012

College 2. Neelite

Laten we er nou eens vanuit gaan dat de Maya's al die tijd gelijk hadden. Op 21 december 2012 zal de samenleving zoals wij die kennen tot een einde komen. Vanaf die datum konderen de Maya's de samenleving niet meer "zien". Vanaf 21 december 2012 zijn wij onzichtbaar geworden als samenleving: "invisible".

Waar wij zijn gebleven? Wij zijn verdwenen in de virtualiteit. In de cloud. Dit wil niet zeggen dat wij niet meer bestaan. De samenleving is echter zo veranderd dat de Maya's hem niet meer konden bevatten. Ze konden het niet be-grijp-en. Dat is logisch, want samenleving 3.0 is een samenleving van loslaten.

Samenleving 1.0 is de samenleving van het statische, het vaste. Schrift, zichtbare kennis door middel van boeken (en wanneer je die boeken had gelezen en verwerkt tot een nieuw schrift, door middel van een diploma). Samenleving 1.0 is of was een elitaire samenleving. De elite maakte de dienst uit. Zij bepaalden wat er geschreven werd, wat er geleerd werd, wat er gedaan werd. Er was grip op de samenleving. De samenleving werd begrepen door iedereen. Men kende zijn plek. De eerste scheuren ontstonden toen Karl Marx tegen de gevestigde orde begon aan te schoppen en zijn theorie het grote publiek bereikte.
Marx beschreef namelijk de maatschappij als een door klassen verdeelde samenleving. Wie betaalt, bepaalt kwam het simpel gezegd op neer. De elite, de rijken, bepaalden hoe de maatschappij werd vorm gegeven en hadden daardoor de samenleving in controle. Langzaamaan is er, door middel van vakbonden en politieke partijen die de rechten van de massa verwoorden, een stem gegeven aan de niet-elite, de neelite. Volgens Marx zouden in de industriële grootmachten zoals Amerika, Engeland en Frankrijk de neelite in opstand komen, een revolutie zou ontstaan, en de neelite zou het niet meer pikken. Er zouden gelijke rechten worden geëist en gelijke inspraak. Laat dat nu precies zijn wat samenleving 3.0 lijkt in te houden!
Kijkend naar het schema (getoond in college) van een metaforische dag in het bestaan van de mensheid en de ontwikkelingen die daarmee gepaard gaan is de verandering van 1.0 naar 3.0 ook een ontzettende revolutie. We zijn nog niet zover, maar het is zo dichtbij, dat we het bijna kunnen vastpakken... ik bedoel loslaten. De elite heeft het nog steeds voor het zeggen in de huidige samenleving, hoewel er wel iets meer inspraak is. De neelite is echter in opkomst en opstanden worden zowel op de 1.0 manier (de Arabische lente of Occupy Wallstreet) als de 3.0 manier gevoerd (Wikipedia en Google op zwart tegen SOPA, Wikileaks). De elitraire instituten hebben het moeilijk. De politiek worstelt, de dokter is niet meer heilig, evenals de meester of de kerk. De LOI zegt het al: Nederland wordt steeds slimmer. Niet alleen Nederland, maar de wereld is zichzelf aan het onderwijzen. "Invisible learning" wordt dat genoemd. We leren leren, en we leren blijven leren, zonder dat het zichtbaar is in klaslokalen...

            (http://www.invisiblelearning.com/en/ Tabel uit “Invisible Learning” (2011) van John Moravec en Cristóbal Cobo)

Samenleven 3.0 is een samenleving waarin Jan met de Pet, Henk en Ingrid, het maakt niet uit hoe ze heten, mee mogen praten. De elite en de neelite maken samen de dienst uit. Zij zijn namelijk bekwaam in het onzichtbaar leren leren, kunnen mee in de huidige technologische ontwikkelingen en weten wat zij willen. "Het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld" (Van Driel, college 2 Mediawijsheid 2012 UVT) maakt hen niet alleen onderdeel van de gevestigde orde, maar maakt hen bovendien onzichtbaar. De medezeggenschap is namelijk voornamelijk virtueel. Een virtuele medezeggenschap. Ideologieën zijn niet verdwenen, zoals gesteld werd in het college. Ideologieën zoals die van Marx komen nu eindelijk tot uiting. Virtuele uiting. In een dynamische virtuele gemedialiseerde wereld. Een virtuele maatschappij en 'invisible learning' is iets dat de Maya's niet konden 'zien' aankomen. Dus ja, de wereld zoals wij die kennen komt misschien op 21 december 2012 wel ten einde. Precies wanneer de laatste offline aardbewoner online komt. Welkom in samenleving 3.0.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten